Rakenneuudistus!

 

 

Rakenneuudistus toistuu koko ajan. Poliittinen päättäjä ei koskaan kerro mitä hän niillä tarkoittaa ja toimittaja harvoin kysyy.

Jos kysyisi ja jos saisi vastauksia, ne olisivat todennäköisesti keskenään hyvin ristiriitaisia. Kaiken takana on nimittäin ajattelutapa ja näkemys yhteiskunnasta. Jotkut kutsuvat tätä ideologiaksi.

Tässä minun ehdotukseni tarvittavista toimista:

1) työttömyyden heikentyessä ongelmana ei ole työvoiman tarjonnan lisääminen vaan työvoiman kysynnän lisääminen. Elvytystä ei ole vuodeksi päätetty paketti homekoulujen korjaamisesta vaan julkisen vallan pitkäjänteinen  kysyntää tukeva politiikka.

2) Suomi on järkyttävällä tavalla itsepalveluyhteiskunta. Ulkomaisen vieraani kanssa havahduin asiaan uudelleen.  Ensin pitää jonottaa tiskillä, sitten kassalla, sitten mennä pöytään ja siivota se itse ja sitten taas odottaa numerolapun. Vielä ei tarvitse mennä keittiön puolelle kääntelemään paistoksia. Joku sanoisi, että tarvitaan matalapalkkatyöltä lisää. Mutta kun matalapalkkaisenkin pitää asua, syödä ja elättää perheensä.

3) siksi tarvitaan perustulouudistus. Sillä tulee toimeen nippanappa mutta elämä ei salli mitään yllättävää. Siksi kannattaa tehdä pätkiä, osa-aikaa ja matalapalkkatyötäkin kun perustulo turvaa sen, ettei tipahda tuntemattomaksi ajaksi kokonaan vaille toimeentuloa.

4) työssäoloaikojen pidentämisessä ongelmana eivät ole opiskelijat, jotka tekevät töitään opiskelujen ohessa eikä juurikaan tosiasiallinen eläköitymisika. Sitävastoin ongelmana on koulun aloittaminen vuotta liian myöhään ja työkyvyttömyydestä kärsineiden ulkoistaminen koko loppuelämäkseen työmarkkinoiden ulkopuolelle. Työuupumuksesta voidaan toipua mutta polkua takaisin työelämään harvoin on.

5) kunta- ja sotesoppa on tietenkin kirkastettava. Kaksiportaisuus on periaatteessa hyvä, siis kunta ja valtio. Mutta Suomi on vain maantieteellisesti liian iso. Siksi terveydenhuoltoa, maankäyttöä, asuntotuotantoa ja infraa tukeviin toimiin tarvitaan aluehallintoa.

 

Täsmätoimia pitää myös varoa. Niillä yleensä ne saavat, joilla jo on. Esimerkkinä osinkoverotuksen uudistus. Pohjoismaista malliakaan ei Suomessa enää ole. Julkisten palvelujen käyttäjien valinnanvapauden lisääminen on väärä ratkaisu huonoon organisoinnin ja johtamisen ongelmaa. Esimerkistä käykööt ensiapuun meno. Jos siellä olisi "aulaemäntä" sortteeraamassa ja informoimassa potilaita ja heidän omaisiaan, hermostumiselta ja vartijoitten tarpeilta vältyttäisiin.

 

 

 

 

 

15.08.2013. 12:39


Kirjaudu

Blogin RSS-feed aatv - ArjaTV ...katso!
Viimeisimmät kirjoitukset blogissa:
Näkymässä viimeisimmät - vanhemmät Blogi-kirjoitukset - ennen vuotta 2009 - löydät arkistosta »»