Osinkolöylyt

Ei siitä mihinkään pääse, että uusliberalistinen aika talouspolitiikassa on ollut tiensä päässä jo tovin mutta uutta suuntaa vain ei osata ottaa.

Teoria ja käytäntö ovat eri asia. Myös markkinataloudessa. Markkinat eivät ole itsessään tehokkaat eivätkä korjaa itse itseään. Finanssimarkkinat puolestaan säätelemättöminä ovat aiheuttaneet valtavan 99 prosentin kurjistumisen samalla kun 1 prosentti on rikastunut tähtitieteellisesti. Nämä rikkaudet makaavat veroparatiiseissa eivätkä palaa kansantalouksiin investointeina tai muina hyödyllisinä panostuksina.

Suomessa puolestaan on kasvua ja työllisyyttä haettu kilpailukyvystä yrityksiä tukemalla - turhaan. Suomi on nimittäin kaikilla mittareilla yksi maailman kilpailukykyisimmistä maista. Ongelma vain on, ettei ole sellaisia tuotteita, jotka hyödyntäisivät suomalaisia vahvuuksia ja menisivät kaupaksi. Vai kuvitteleeko joku, että kehittyneitten maitten ml Suomi suunta on bulkkitavarassa, työvoiman riistämisessä ja hikipajojen kaltaisissa epäinhimillisissä työolosuhteissa? Turhaanko suomalaiset ovat oppineet lukemisen ja laskemisen ohella vieraita kieliä, kulttuureja ja muita kilpailukyvylle olennaisia taitoja?

***

Suunta olisi voinut muuttua hallituksen kehysriihessä. Mutta ei muuttunut. Kasvua ja työllisyyttä olisi voitu hakea panostamalla ihmisten turvallisuuteen. Yrittämisen, erityisesti yksinyrittämisen, pätkätöiden tekemisen ja  eri aloilla liikkumisen edellytys on, että ihmiset tietävät tulevansa toimeen kaikissa muutoksissa. Se oli myös Pekka Kuusen oivallus. Pyörää ei tarvitse siis keksiä uudelleen. Nyt tarvitaan perustulouudistusta, joka ei tiputa tai käännä selkäänsä kenellekään.

Yhteisöveron alennus ei hyödytä ollenkaan autotalliyrittäjää. Autotalleissa on kuitenkin uutta luova potentiaali. Nyt menetettiin paljon verotuloja, joita ei dynaamisilla vaikutuksilla helposti takaisin saada eikä rahaa ole enää mihinkään järkevään hyvinvointipolitiikkaan. Jotakin paikkausta tehdään, joka ei edes ole sopusoinnussa hyvinvointivaltion ajattelun kanssa. Köyhyttä ei vähennetä tekemällä köyhyyspolitiikkaa vaan universaalia hyvinvointipolitiikkaa.

***

Osinkotulojen verotuksen riihimalli ei varmaankaan ole perustuslain mukainen. OIkeudenmukainen tai reilu se ei ainakaan ole. Siksipä vähin mitä voi tehdä on korjata yksityiskohtia. Mutta varsinaista virhettä ei kuitenkaan saada tekemättömäksi. Päättäjät puhuvat, että Suomi saadaan nousuun työtä tekemällä. Mutta päätökset ovat toiset: omistaminen riittää.

 

 

02.04.2013. 10:35


Kirjaudu

Blogin RSS-feed aatv - ArjaTV ...katso!
Viimeisimmät kirjoitukset blogissa:
Näkymässä viimeisimmät - vanhemmät Blogi-kirjoitukset - ennen vuotta 2009 - löydät arkistosta »»