Hälytystila

 

Sosialidemokraattien kannatuksen uppoaminen on nyt  yksinkertaisesti käännettävä. Vaikka Jutta Urpilainen on tehnyt parhaansa, se ei riitä. Jutan on vain nyt luovuttava puheenjohtajan tehtävistä, jotta puolueelle avautuisi edes mahdollisuus saada happea.

Voi kuitenkin olla, että niin pieneksi on piiri pienentynyt - en laske itseäni joukkoon - ettei enää sellaista löydy, jolle sosialidemokraattisen työväenliikkeen, aatteet, arvot, tehtävät ja merkitys ovat suurempia kuin oma etu.

Kun oikein on tiivistetty, karsittu, keskitetty ja kevennetty, olemme saaneet johtajakeskeisen ydinporukan, jota kutsutaan SDP:ksi. Kaukana ovat ajat, jolloin seinät olivat leveällä ja katto korkealla: oli tilaa erilaisille ihmisille mutta ennen muuta erilaisille näkemyksille, joista kriittisen keskustelun pohjalta nousi politiikan työlista. Nyt ei enää ketään kiinnosta.  Puolue on yhtenäisempi kuin koskaan - ja kuihtumassa kuriositeetiksi.

Meitä on paljon. Katsomme etäältä. Olemmeko luovuttaneet? Osin olemme etäällä omasta vapaasta tahdostamme, osin siksi, että ojassa on tylsä rämpiä. Pahinta on välinpitämättömyys ja sitä on paljon.

Olin taannoin erään puoluetoverini hautajaisissa. Vaikka elämä oli ollut niukkaa, sivistyksestä ei tingitty. Vaikka omat kärsimykset olisivat voineet kutistaa elämänpiirin, kokemukset käännettiin yhteiseksi hyväksi yhteiskunnallisessa toiminnassa. Syille ja seurauksille annettiin arvo, yksilön ja yhteiskunnan kokonaisuus oli hallussa. Mikä häpeä, että tällaisten ihmisten ponnistelujen jälkeen sanoista on tullut tyhjiä ja mielikuvista todellisuutta.

On tietenkin epäoikeudenmukaista, että kovasta yrityksestä huolimatta ei ole uskottavuutta, ei riittävää elämänkokemusta, ei älyllistä annettavaa eikä kykyä olla poliittinen johtaja. Aika ja paikka ratkaisevat, yritys ei enää riitä. Kun rimaa ei pysty ylittämään, kisa on ohi. Mutta elämä jatkuu. Siksi valtaan ei koskaan saa takertua koska silloin se turmelee ja tuhoaa.

 

 

 

09.09.2013. 12:07


Kirjaudu

Blogin RSS-feed aatv - ArjaTV ...katso!
Viimeisimmät kirjoitukset blogissa:
Näkymässä viimeisimmät - vanhemmät Blogi-kirjoitukset - ennen vuotta 2009 - löydät arkistosta »»