Gaza

Vuonna 1987 olin eurooppalaisten poliitikkojen tiedonkeruumatkalla Länsirannalla ja Gazassa. Tutustuimme YK:n pakolaisjärjestön toimintaan alueella, myös Jordanian puolella oleviin palestiinalaisleireihin. Harvoin olen kokenut mitään niin lohdutonta.

Tuolloin tilanne oli jo umpikujassa - ja siitä on aikaa neljännesvuosisata! Leireillä oli kasvanut sukupolvia, jotka eivät muusta tienneet. Arabien ja juutalaisten sopuisa elämä kylissä appelsiinilehtojen tuoksuissa eli vain muinaisena tarustona.

Gazan tilanahtaudessa katerpillarit jyräsivät taloja nurin kun uudet siirtokunnat ottivat tilansa. Virallisesti näin ei ollut. Aamuisin ihmiset jonottivat kukonlaulun aikaan päästäkseen Israelin puolelle töihin, suurin osa palasi koteihinsa tyhjin käsin. Gaza oli kuin township tai keskitysleiri. Virallisesti näin ei ollut.

Otin matkalta paljon dioja. Yhdessä mies huutelee piikkilanka-aitojen yli veljelleen. Vuoden 1967 sota jakoi perheet ilman, että keneltäkään kysyttiin yhtään mitään.

Kansannousu - ensimmäinen Intifada - oli ilman muuta tulossa. Epätoivo oli käsin kosketeltavaa ja Israelin sorto järkyttävää.

Mutta silti olin toiveikas. Tapasimme nimittäin israelilaisia tutkijoita ja rauhanaktivisteja. Tuntui todella siltä, että rauhan opposition vahvistuu ja Israel on valmis rinnakkaiseloon Palestiinan kanssa. Tuolloin edes Palestiinaa ei ollut virallisesti.

Gazaa moukaroidaan säännöllisin välein. Kun luin SaferGlobe:n vihkosen Israelin ja Suomen välisestä asekaupasta, valaistuin. Israelin on testattava asejärjestelmiään, jotta ne menevät paremmin kaupaksi. Voi sitä perhettä, josta kuoli 13! Voi sitä lasta, jonka raajat ovat silpoutuneet!

Tällä ei ole mitään tekemistä Raamatun kanssa. Tällä ei ole mitään tekemistä juutalaisten vainojen kanssa. Kyse on puhtaasta Israelin sortokoneistosta ja länsimaitten tekopyhyydestä. Irakissa, Libyassa tai Syyriassa emme niitä hyväksy. Juutalaiset ja palestiinalaiset ansaitsevat mahdollisuuden. Se on heille annettava.

 

 

23.11.2012. 21:51


Kirjaudu

Blogin RSS-feed aatv - ArjaTV ...katso!
Viimeisimmät kirjoitukset blogissa:
Näkymässä viimeisimmät - vanhemmät Blogi-kirjoitukset - ennen vuotta 2009 - löydät arkistosta »»